måndag 10 november 2008

Intrepid Sea-Air-Space Museum

I helgen var det re-opening av Intrepid efter 2 års restaurering av såväl hangarfartyg som stridsflygplan. http://www.intrepidmuseum.org/ Som något av en stridsplansnörd var jag självklart där och kollade in skönheterna. Favoriten var, och kommer antagligen alltid vara, världens genom tiderna coolaste flygplan, A-12 Blackbird (SR-71). Utöver denna fanns även F-14 Tomcat (från Top Gun), F-16 Fighting Falcon, AV-A8 Harrier (Jump Jet), Concorde, samt ytterligare ett tjugotal amerikanska samt utländska stridsplan och helikoptrar. Fulsnyggast var utan tvekan Sikorskys S-55, ser ut som en överdimensionerad geting.
USS Intrepid

SR-71 Blackbird


F-16 Fighting Falcon

F-14 Tomcat

Sikorsky S-55

Förutom USS Intrepid finns även den kärnvapenbestyckade ubåten USS Growler med i museumet.

Det var väldigt rigorös säkerhet för att ta sig in i hangarfartyget med metalldetektorer och röntgenapperatur för besökare. Runt fartyget cirklade minst tre stycken tungt bestyckade båtar från US Coast Guard. Förstår inte riktigt meningen med det hela, men presidenten kommer vara på plats i morgon och det kan ju bero på det.

Just denna helg låg ytterligare ett hangarfartyg i hamn öppet för publiken. Detta var ombyggt för The 22d Marine Expeditionary Unit bestående av 2200 man och hette USS Bataan. Hangardäcket används för tanks och amfibiefordon. På övre däck har de framför allt Ospreys, men även Jump Jets och Super Stallions.

Inga kommentarer: